14/08/2024
יומן קריפטו 2024: כל מה שקורה בשוק המטבעות הדיגיטליים
שנת 2024 מתגלה כשנה דינמית ומשמעותית בעולמות המטבעות הדיגיטליים.
חלו כמה שינויים מהותיים הן מבחינת הרגולציה הגלובלית והן מבחינת הטכנולוגיה וההתקדמות הכלכלית בתחום.
במאמר זה נעדכן את האירועים המרכזיים שמתרחשים במהלך השנה, כך נסייע לכם לעקוב אחר ההשלכות שנוגעות לעתיד השוק.
דצמבר 2024:
- דיווחים באמצעי התקשורת השונים לפיהם איחוד האמירויות מחזיקה בביטקויין בשווי 40 מיליארד דולר, ובכך הופכת לאחת המחזיקות הגדולות ביותר בעולם – דיווח זה מחזק את המגמה בעולם לפיה יותר ויותר מדינות מתחילות לבחון את המטבע הדיגיטלי כחלק ממדיניות ההשקעה שלהם. יש הטוענים שמדובר בסימן נוסף להפיכת הביטקויין למטבע יותר ליגיטימי מבעבר.
- אל סלבדור צפויה לרכך את המדיניות הגמישה שגילתה כלפי ביטקויין במסגרת הסכם עם קרן המטבע הבינלאומית -המשמעות ככל הנראה תהא שהמדינה תמנע מלחייב עסקים לקבל ביטקויין ותגבה מיסים בבדולרים בלבד. בתמורה לריכוך המדיניות, המדינה צפויה לקבל הלוואה בסך 1.4 מיליארד דולר
- הביטקויין מגיע לשיא של כל הזמנים עם $108,000 – ניתן לייחס את הגבהים החדשים אליהם הגיע המטבע לכניסתו הצפויה של הנשיא הנכנס טראמפ והמדיניות המחבקת שלו כלפי הביטקויין.
- אל סלבדור וארגנטינה חתמו על הסכם שיתוף פעולה בעולם המטבעות הדיגיטליים – מטרת ההסכם לקדם תשתית פורה לקידום התפתחות תעשיית הביטקויין.
- בעלי המניות של מיקרוסופט דחו את ההצעה להשקיע בביטקויין – כמו לא מעט שמות של חברות גדולות (כשהידועה ביותר היא מיקרוסטרטג'י), ההצעה להשקיע בביטקויין עלתה במיקרוסופט אך נדחתה במועצת בעלי המניות. למרות המגמה החיובית כלפי ביטקויין בתקופה האחרונה, עדיין יש מי שחושש מהתנודתיות שמאפיינת את המטבע, אך בסבירות גבוהה ניתן לומר כי זה לא סוף פסוק וכי מדובר בעניין של זמן עד שיותר ויותר חברות יבחנו את השקעותיהם במטבע.
- צ'כיה מעניקה פטור ממס רווחי הון על החזקת קריפטו מעל ל- 3 שנים – חוק חדש שאושר בפרלמנט הצ'כי מעניק פטור ממס רווחי הון על החזקת מטבעות דיגיטליים מעל שלוש שנים. נוסף על כך, עסקאות בסכומים של עד 4,000 דולר יהיו פטורות מדיווח. המטרה של המהלכים הנ"ל למשוך משקיעים ויזמים בתחומי הקריפטו לפתוח חברות ולנהל את פעילותיהם במדינה, ובכך למצב את צ'כיה במעצמה בתחום.
- עלייה בקרנות ההשקעה בישראל שהחלו להציע אופציות להשקעה במכשירים פיננסיים דמויי ביטקויין – לאחר שרשות ני"ע נתנה אור ירוק, לא פחות משישה בתי השקעות פרסמו תשקיפים עבור קרנות מחקות שיעקבו אחרי מחיר הביטקוין. על פי הדיווחים חלק מבתי ההשקעה יעקבו אחרי קרן הסל שהשיקה בלאקרוק (IBIT), חלקן אחרי המדד שהשיקה חברת S&P, חלקן על המדד של בורסת שיקגו, וקרן אחת תהיה אקטיבית ותנסה להשיג תשואה עודפת על מחיר הביטקוין.
- משרד האוצר האמריקאי הכיר במסמך רשמי בביטקויין כ"זהב דיגיטלי" – משמעות ההכרה אינה סמנטית בלבד, שכן מסמנת את השינוי הגישה החיובי כלפי ביטקויין ובסבירות גבוהה מרמז על הבאות.
- על פי דיווחים בתקשורת מדינת פלורידה מתכננת להקים קרן התהווה רזרבה אסטרטגית של המטבע המבוזר – על פי הדיווחים, המדינה צפויה להקצות 1% מקרן הפנסיה שלה, בשווי של 1.857 מיליארד דולר, להשקעה בביטקוין.
נובמבר 2024:
- בנק UBS משיק קרן דיגיטלית על רשת אתריום, ומצטרף לענקיות וול סטריט המובילות את גל הטוקניזציה של נכסים מסורתיים כמו איגרות חוב, מניות ונדל"ן על בלוקצ'יין. UBS מנהל נכסים בשווי כ-5.7 טריליון דולר.
- ניצחון טראמפ בבחירות מהמריץ את השוק: ביטקוין מטפס לשיא חדש, ואת'ריום עולה ב-5.5% ל-3,200 דולר – הרמה הגבוהה ביותר מאז תחילת אוגוסט.
- פורסם בישראל תזכיר חוק לפיו יש למסות נכסים דיגיטליים
אוקטובר 2024:
- בורסת הקריפטו Coinbase תפסיק לתמוך במטבעות יציבים שאינם עומדים בתקנות MiCA של האיחוד האירופי עד סוף 2024, כולל ה-USDT. המהלך צפוי לפגוע במנפיקת המטבע, טט'ר, ולאפשר למסחר ב-USDC, שכבר הותאם לתקנות.
- בית המשפט אישר ל-FTX להחזיר 16 מיליארד דולר לנפגעי הקריסה שלה. ההחזר יתבסס על ערך המטבעות בעת הקריסה ויינתן ביחס של 118%.
- ה-FBI הנפיק מטבע דיגיטלי משלו במסגרת מבצע "מראות הטוקן". המבצע הוביל למעצרם של 18 חשודים בהונאה של 25 מיליון דולר והחרמת נכסים.
- ביטקוין הגיע לשיא של 3 חודשים (אך נכון לכתיבת עדכון זה, כבר נסוג מעט) בעקבות חיזוי תוצאות הבחירות בארה"ב, עם עליית התמיכה בדונלד טראמפ והתחזקות הדולר האמריקאי.
- חברת Stripe רכשה את פלטפורמת Bridge בעסקה של 1.1 מיליארד דולר. חברת Bridge מתמחה בתשלומים במטבעות יציבים וגייסה בעבר 58 מיליון דולר ממשקיעים.
ספטמבר 2024:
- פחות מיממה לאחר דחיית התביעה שהאשימה את אילון מאסק בהונאת משקיעים ובניפוח ערך הדוג'קוין ב-36,000%, מאסק חזר לכותרות בזכות ציוץ על המטבע. כזכור התביעה הגדירה את פעולותיו כ"תרמית פירמידה" אך נדחתה בטענה שהצהרותיו על דוג'קויין היו "שאפתניות, מופרזות, ולא עובדתיות". השופט לא מצא בסיס לטענות על מניפולציה בשוק או סחר במידע פנים. (1.9)
- חברת החשמל TEPCO (חברת החשמל הגדולה ביפן) תשיק פרויקט כריית מטבעות דיגיטליים תוך שימוש בחשמל מתחדש, מתוך כוונה לעודד שימוש באנרגיות ירוקות. (9.9)
- פלטפורמת Travala תאפשר ללקוחות Skyscanner לשלם על טיסות ומלונות באמצעות מטבעות דיגיטליים. בכך, תאפשר ל- 110 מיליון משתמשים לשלם בקריפטו.
- פייפאל ו-Venmo יאפשרו שירותי Ethereum Name Service: בכך תאפשר ל-270 מיליון משתמשיהן לשלוח קריפטו בקלות באמצעות שמות דומיין מקוצרים. (11.9)
- ביטקוין מעל 58,000 דולר לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב: האינפלציה עלתה ב-0.2% באוגוסט, והפד עשוי להוריד ריבית בקרוב; ירידה בפעילות "לווייתנים" נרשמה מאז מרץ (12.9).
יולי – אוגוסט 2024:
- קרנות הסל של איתריום קיבלו את האישורים האחרונים מה-SEC והקרנות הפכו לזמינות למסחר.
- חודש אוגוסט מתאפיין בחוסר יציבות בעקבות שינויים בשוק העולמי כגון עליית הריבית על ידי הבנק ביפן, עליית שיעורי האבטלה בארה"ב ועוד.
- בית המשפט בניו יורק אישר הסדר של 12.7 מיליארד דולר בין FTX, Alameda Research, ורשות המסחר בסחורות (CFTC). ההסדר מחייב החזר חובות לנושים של FTX.
- בית המשפט בערכאה הראשונה בדובאי הכיר במטבעות דיגיטליים כאפשרות לגיטימית לביצוע וקבלה כתשלום משכורת.
- בורסות המטבעות דיגיטליים המובילות Coinbase, ו-KuCoin המעניקות שירותים ומוצרים פיננסים בתחום עבור עשרות מיליוני משתמשים ברחבי העולם, הגישו בקשות עבור רישיון מתן שירותים פיננסים בטורקיה, בעקבות עדכונים רגולטוריים של מועצת שוק ההון הטורקית (CMB). רשות שוק ההון הטורקית הודיעה כי 47 חברות קריפטו הגישו בקשה לקבלת רישיונות במסגרת הרגולטורית החדשה של המדינה, ונכון ל-18 באוגוסט, רשימה זו התרחבה לכ-76 חברות.
- בית המשפט העליון בסין שינה את הפרשנות שלו עבור חוקי איסור הלבנת הון (AML) במדינה, וכעת המדינה תכיר לראשונה בעסקאות "נכסים דיגיטליים". ייתכן וצעד זה הוא צעד בדרך לשינוי ביחס הממשלה הסינית לשימוש בקריפטו במדינה.
אפריל- יוני 2024:
- ניגריה קנסה את פלטפורמת המסחר BINANCE בסכום של 10 מיליארד דולר בעקבות טענה שהפלטפורמה שימשה להעלמת מס בסכום של 26 מיליארד דולר.
- ב-18.4.2024 חל אירוע חציית הביטקויין – אירוע שמתרחש לאחר השלמת כריית (mining) כל חבילה של 210,000 בלוקים (Blocks) ומתרחש אחת ל- 4 שנים מיום יצירת המטבע בשנת 2009.
- קוריאה הדרומית מכריזה על חקיקה חדשה במטרה להסדיר את הפעילות בתחום הקריפטו במדינה, כולל רישום מחייב לכל החברות הפעילות בתחום.
- הרשות לניירות ערך האמריקנית (SEC) אישרה באופן עקרוני את המסחר בקרנות סל של את'ריום.
- פורסם פסק הדין של המייסד והמנכ"ל לשעבר של בורסת הקריפטו בייננס (BINANCE) צ'אנגפנג ז'או (Changpeng Zhao) – במסגרת פסק הדין נגזרו על ז'או 4 חודשי מאסר בפועל אחרי שהודה בשורה של עבירות הלבנת הון והפרות סנקציות בבורסת הקריפטו שהוביל.
- הונאת ענק נוספת נחשפה – על פי הדיווחים השונים סוחר קריפטו נפל קורבן להונאת "הרעלת כתובת" (Address Poisoning) והפסיד כ-68 מיליון דולר. על פי דיווחים שונים בתקשורת – 1.19 מיליארד דולר נגנבו בפריצות ותקיפות קריפטו במחצית הראשונה של 2024.
ינואר- מרץ 2024:
- הביטקוין ממשיך להתחזק לאחר סיומה של 2023 ועולה לגבהים חדשים, בעודו נע בין 40,000 דולר ועד לשיא של מעל 70 אלף דולר. הביקוש המוגבר נובע מתנאים כלכליים עולמיים, כולל עליית הריבית בארה"ב.
- חדשות על רגולציה מחמירה באיחוד האירופי בנוגע למטבעות דיגיטליים מובילות לחשש בקרב משקיעים באירופה.