23/01/2025

היטל השבחה בבניה לפי תמ"א 38/2

artical-image

בפני וועדת ערר מחוזית לתכנון ובניה הונחה סוגיית אישור בקשה להיתר בניה במסגרת תמ"א 38 – הריסה ובניה, אישור שהותנה בתשלום היטל השבחה. היתר הבניה אישר קווי בניין מקלים כחריגה מתב"ע  בתוקף אבל לא מעבר לקווי הבניין המקלים אותם מאפשרת תמ"א 38. וועדת הערר נדרשה להחליט האם ניתן בנסיבות אלו לחייב בהיטל השבחה.

וועדת הערר החליטה שעסקינן בזכויות מכוח תמ"א 38, כאשר קווי הבניין שנתבקשו מכוח התוכנית התקפה אינם חורגים מקווי הבניין המותרים בתמ"א 38 עצמה, לכן לא נדרשת במקרה זה "הקלה", ולפיכך אין מקום לחייב בגינה בהיטל השבחה. 

וועדת הערר חידדה את הסוגייה:

  1. שטחים שהוקנו מכוח תמ"א 38, קרי, אותם תמריצים המתבססים על הבניין הישן הקיים, אלו יהיו פטורים מהיטל השבחה.
  2. שטחים שנוספו מכוח תיקון 3א' לחוק התמ"א,, כלומר, תמריצים המצויים בתחום התמ"א אך מתבססים על זכויות בניה בלתי מנוצלות, לגביהם יחול היטל השבחה בשיעור 25%.
  3. שטחים שנוספו מכוח תב"ע תקפה, דהיינו- מעבר למתחם התמ"א, יחויבו בהיטל השבחה מלא. 

על מנת להעניק פטור מלא מהיטל השבחה, יש לעמוד בשני תנאים מצטברים:

  1. מדובר בזכויות בניה שמקורן בסל הזכויות של תמ"א 38.
  2. אין חריגה מקווי הבניין הקבועים בתמ"א 38.

במידה ולא מתקיימים שני התנאים, אזי יש לחייב את הזכויות בהיטל השבחה לפי שיעורן כמפורט לעיל.

ערר (ת"א) 84030-10-24

**האמור לעיל הינו סקירה תמציתית לנשוא לעיל ואינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה לפעולה ו/או פרשנות כזאת או אחרת, ואין להסתמך על האמור, ויש לבחון כל מקרה לפי נסיבותיו ולהתייעץ עם עו"ד מומחה ש"ידע לתפור את החליפה" ודרך הפעולה הנכונים ללקוח. שימוש ו/או הסתמכות על האמור לעיל הינו על אחריות הקורא בלבד ולכותב ו/או מי מטעמו לא תהיה שום אחריות בגין זאת.