משרד האוצר הבריק עם אתר הר הביטוח – עכשיו נותר רק להקים את "גבעת מוטבים"
משום שביטוח הוא דבר שמחדשים פעם בשנה, מספיק לפספס חודש אחד – והביטוח יחדש עצמו אוטומטית.
אך מה לגבי המוטבים? זה המנגנון שיוודא שתדעו בזמן ובקלות מי יקבלו את כספי הביטוח שלכם.
הר הביטוח הוא אחד התוצרים האפקטיביים ביותר של משרד האוצר בשנים האחרונות. למי שטרם נחשף אליו, הר הביטוח הוא אתר שבו מרוכזים כלל הביטוחים הרשומים על שמו של אדם – ביטוחי בריאות, חיים, רכב, רכוש, דירה ועוד. המטרה בהקמתו הייתה לשקף לאזרחים את הביטוחים שבהם הוא רשום.
יש שיראו בכך דבר מובן מאליו, אך עד להקמתו של הר הביטוח היה צריך לכתת רגליים בין חברות הביטוח השונות כדי לבדוק אם אתם מבוטחים בהן, ואם כן – באיזו מסגרת. בעקבות הקמת המאגר, אנשים רבים גילו כי הם חתומים על כפל ביטוחים בשלל תחומים. המוכר שבהם הוא הביטוח הרפואי,שבו כפל הביטוחים היה מאוד נפוץ, אך גם בביטוחי רכוש או דירה היה שיעור גבוה של כפל ביטוחים.
משום שביטוח הוא דבר שמחדשים פעם בשנה, מספיק לפספס חודש אחד, בשל חוסר תשומת לב או אי מעבר מדוקדק על החיובים השונים – והביטוח יחדש עצמו אוטומטית.
אך מה לגבי המוטבים? מי שמקבלים את כספי הביטוח כאשר הוא מופעל? במרבית הביטוחים יש מוטבים "אוטומטיים", המוגדרים על פי חוק (למשל, בירושה על פי דין או לפי צוואה). עם זאת, בכל ביטוח שהוא המבוטח יכול לשנות ולהחליט מי המוטבים שיהנו מכספי הביטוח לכשיופעל. לרוב, המוטבים האוטומטיים הם בני המשפחה הגרעינית – בן או בת הזוג, הילדים וכו'. אך לא תמיד אלה המוטבים שבהם ייבחר האדם.
כיום שינויים בסטטוס הזוגי, המשפחתי והאישי הופכים לתכופים וחדים יותר. אם אדם נמצא בזוגיות שנייה, ובביטוח שלו עדיין רשומה בת זוגו הקודמת כמוטבת במקרה של הפעלת הביטוח. אם נשאל את המבוטח, סביר שירצה לעדכן את המוטבים במקרה זה. אך משום שהמידע הזה לא זמין בקלות, לרוב מבוטחים לא מעדכנים את הביטוח, וכך נוצרים מקרים שבהם אדם נפגע ומי שמקבל את כספי הביטוח הם לא האנשים שהוא היה מעוניין שיקבלו אותם.
חברות הביטוח מעדכנות את המבוטח מעת לעת בתנאי הביטוח שלו, למשל בתחילת השנה, כשהוא מקבל סיכום על פעילות הביטוח שלו לאותה שנה. אך חוסר תשומת לב ואי־נגישות המידע מובילים מבוטחים לא להתעמק בנתון זה.
מה הפתרון?
הפתרון כלל לא מסובך. אני קורא לו: גבעת המוטבים. כפי שראינו, רוב המאגר כבר קיים במסגרת הר הביטוח, שם מפורטים כלל הביטוחים בחלוקה לפי פרמטרים קבועים וידועים. משרד האוצר, יחד עם רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, יכול להשלים את המידע אודות המוטבים בצורה פשוטה, והתועלת שתצמח מכך תהיה גדולה.
תתארו לעצמכם שבלחיצת כפתור תוכלו לוודא כי העתיד של ילדיכם והקרובים לכם מובטח לאחר שתגיעו ל- 120. ישנם שינויים רבים שרק לאחר שהם באים לעולם, אנחנו שואלים את עצמנו מדוע המצב לא היה כך עד כה. כך יהיה השינוי הזה.
עו"ד עידן בן-יעקב ממשרד בן-יעקב עו"ד מתמחה בנדל"ן, ניהול הון משפחתי וסייבר